Vgradne omare po meri in njihove prednosti iz prakse

Če ste pred odločitvijo o nakupu vgradne omare po meri, vam bo ta zapis prišel še kako prav. Kako si zagotoviti, da izbirate pravega proizvajalca, katere vgradne omare po meri so boljše od drugih, na kaj biti pozoren in pri kom dobite za svoj denar največ?

Proizvajalcev, ki proizvajajo vgradne omare po meri je v Sloveniji ogromno. Če odštejemo tuje proizvajalce (ki svoj pohod na slovenski trg tako ali tako izvajajo čez večje pohištvene salone in verige), je hvala Bogu, ponudba na domačem parketu prav tako zelo široka in pestra.

A, če je to po eni strani za kupca prednost, v pogovoru s strankami občasno tudi ugotavljam, da preveč ponudbe lahko tudi zmede.

Namesto, da bi bila izbira olajšana, se pogosto zgodi obratno. Naročniki postanejo še bolj zmedeni in odločijo se še težje. :(

Kar je sicer po svoje razumljivo, saj so vgradne omare po meri tak pohištveni element, ki se od “štacune do štacune” lahko zelo razlikuje. Ker gre pač za ponudbo po meri.

A vseeno. Kako vam lahko olajšam izbiro? Kaj vam zna koristiti?

Najprej preverite prednosti, ki jih ponuja posamezni ponudnik.

vgradne omare po meriPrednosti vgradnih omar po meri, je v primerjavi s klasičnimi omarami, ogromno. Medtem, ko za klasične omare velja, da jih praviloma dobimo v nekaj barvnih (lesnih odtenkih) in tudi dimenzije so pri njih vnaprej določene, pri vgradnih omarah eno in drugo lahko izbiramo povsem po meri, v široki paleti ter z nešteto dodatki in možnostmi.

Je pa tako. Ne izbirajte ponudnika čigar paleta je skromna. Če tudi boste na koncu izbirali (in izbrali) eno barvo, morda dve ali tri, vgradne omare po meri pomenijo tudi “barvo po meri”. Cena, ki jo marsikateri ponudnik opravičuje s tem, da gre za pohištvo po meri, naj se v tem tudi odraža. V ponudbi barv po meri.

Ne gre za princip. Res ne. Gre za to, da, če imate na voljo več odtenkov barv, si enostavno lahko privoščite več kombinacij. Če že izbirate vgradne omare po meri, se pravi pohištvo, ki se ga da kombinirati z ostalim, bo verjetnost primernejše kombinacije pri tistem, ki ponuja široko paleto, pač večja. In iščite takšnega.

Ne pa, da se (prepogosto) zgodi, da smo svoj nakup ali vsaj voljo po nakupu začeli z odločitvijo (in morda celo prihranjenem denarju za takšen nakup) o tem, da tokrat izberemo pohištvo po meri, nato pa ugotovimo, da moramo na tako začetni zadevi kot je barva, že sklepati kompromise. (???)

vgradne omare po meriKer so vgradne omare narejene po meri, jih stranke umeščajo v skoraj vse prostore. Najbolj popularne so jasno v spalnicah, otroških sobah in, če prostori omogočajo, tudi v garderobnih sobah. Takoj za tem se večina strank zanima za vgradnjo omar na hodnikih, v predsobah in predprostorih, dnevnih sobah, delovnih prostorih, pisarnah in podobnem.

Bodite pozorni, da paleta barv omogoča kombinacije z barvami sten, ploščic, parketov, drugih vrst tal, stopniščem, ograjo na stopnišču, okenskimi policami.

Kupujete namreč pohištvo po meri. Prav je, da tukaj ne sklepate kompromisov. Zakaj bi? Če bi jih želeli, bi iskali tipsko pohištvo, mar ne?

vgradne omare po meri
Vgradne omare: Vsa vprašanja in odgovori

Mnogokrat imam tudi stranke, ki vgradne omare po meri, umeščajo tudi v shrambe, pod stopnice, ko želijo zapolniti prostore, prehode ter ostale manj uporabljane prostore.

Vgradne omare po meri, pač imajo to prednost, da kot pohištvo, ki se ga lahko naredi do milimetra tako kot želi stranka, lahko umestimo v katerikoli prostor. Tudi v jedilnicah in kabinetih smo jih že postavljali.

Zakaj se vse več ljudi odloča za vgradne omare po meri in kako vam lahko to koristi?

vgradne omare po meriZraven tega kar omenjam zgoraj, prilagodljivosti dimenzij, barv in notranjosti, za vgradne omare po meri tudi velja, da je v njihovo ceno vključena tudi montaža in dostava. Za razliko od izbire klasičnih omar v velikih trgovskih centrih, ki sicer ponujajo montažo in dostavo tudi v obliki akcij in popustov, vidim, da so naročniki pri naročanju vgradnih omar sprejeli za že kar samoumevno in jasno, da naročilo vgradne omare po meri (ali kateregakoli pohištva po meri) vključuje tudi dostavo in montažo. Kar je po svoje razumljivo, saj pohištva, ki se prilagaja prostoru, pač večina samoumevno in pravilno sklepa, da ne more sestaviti sama.

Kot pravim, tudi veliki pohištveni centri sicer ponujajo brezplačne dostave in montaže, a ti morajo to oglaševati (kar pa ne rodi ravno prijetnega občutka pri vseh kupcih), medtem, ko pohištvenikom po meri, tega praviloma ni treba.

Na prvi pogled smešen, a vendar vidim, da zelo pogosto (samoumeven) motiv za naročilo in nakup pohištva po meri.

Glede na ponudbo na trgu, ni nobenega razloga, da ne izberete ponudnika, ki vam bo svetovanje, izmero, dostavo in montažo opravil brezplačno. Nobenega.

Samo za primer: recimo, da naročate novo fasado za svojo hišo? A morate ponudnikom (takrat, ko šele zbirate ideje in cene), plačati za svetovanje, ogled, izmero kvadrature ter kasneje tudi dostavo materialov, delavcev? Ali plačate izvedbo?

Zakaj bi pri notranji opremi sploh moralo biti drugače?

Drugi razlog zakaj se ljudje odločajo za nakup vgradne omare po meri in vam bi to moralo koristiti, se skriva v besedni zvezi “po meri”. Četudi je paleta spletnih pohištvenih salonov ter tudi paleta barv, dodatkov in možnosti v velikih trgovskih centrih, velika, povprečen človek nekako ne more povezati pohištvo po meri s trgovino, ki večino svojih produktov prodaja kot kosovno pohištvo po načelu videno/kupljeno. Četudi se v tej trgovini znajde program pohištva po meri (kamor vgradne omare po meri definitivno sodijo), prodaja pohištva po meri “zahteva” razlago.

In kdor si ne razlaga sam, ali si ne pusti razložiti, ta pač sklepa, da se pohištvo po meri dobi pri mojstrih in specialistih, ki tak produkt tudi proizvajajo. In sklepa pravilno.

Zakaj?

vgradne omare po meri Četudi trgovski pohištveni center prodaja pohištvo po meri, ga ne proizvaja. Se pravi, da bodo trgovci znotraj oddelka morali zelo dobro poznati produkt in rešitve, ki jih ta prinaša. In v vsakem primeru vedite, da ob tem programu “po meri” prodajajo še kosovno (ne po meri) pohištvo. Ki ga je pogosto lažje prodati, hitreje prodati in zna biti, da imajo pri njih tudi višje rabate. Zato se ne čuditi, če boste tudi ob veliki vnemi, želji in trdni odločenosti za pohištvom po meri, v pogovoru s svetovalcem v takšnem pohištvenem velecentru, hitro in spretno preusmerjeni na vso preostalo ekstra, super akcijsko ponudbo in popuste.

Preblisk: “Ne pozabite zakaj ste sploh prišli v trgovino”. :)

Tretji razlog zakaj ljudje kupujemo vgradne omare po meri, vse več in vse bolj, se skriva v trendih.

Kako vam lahko to koristi?

Sodobni zahodni, moderni in usmerjeni v prostorsko izkoriščenost in funkcionalnost, trendi pač narekujejo (s pojavom interneta kjer vsako sekundo imamo dostop do novih vsebin kaj je na trgu popularno ter “in”), da tudi naš svet temu sledi. Kar je novo, uporabno, funkcionalno, praktično, po meri, je vse bolj trendovsko. Individualna obravnava plus individualen produkt (dve omari namreč nista enaki) naredita svoje.

To pa samo pomeni, da morate in imate pravico biti pri nakupu pohištva po meri, obravnavani individualno. Pozabite na trendovske in mega rešitve primerne za vsak dom. Ne iščete tega. Vsaj ne s pohištvom po meri.

Vi iščete rešitev za svoj dom, in ne vsak.

In vi ste vi, in ne vsi. Naj vas tako tudi obravnavajo.

Kaj vse lahko izbirate pri vgradnih omarah?

Nobenih kompromisov pri dimenzijah. Ni razloga.

Najprej jasno določite dimenzije. Višina, širina ter globina omare nas zanima najprej. V mnogih primerih okvirno izmero, četudi nismo vrhunski merilni mojster in povsem brez izkušenj na tem področju, lahko opravimo sami. Sicer pa večina ponudnikov omogoča izmero na domu. Nekateri to storitev zaračunajo, drugi jo vkalkulirajo v ceno  v primeru nakupa, tretji je sploh ne zaračunajo. Tukaj je nekaj spletne telovadbe in domače naloge vredno opraviti, saj so lahko razlike samo v tej storitvi tudi do 50 evrov. Izberite te, ki bodo brez obotavljanja in postavljanja pogojev v smislu: ” če kupite, pridemo…”, rade volje prišli k vam.

vgradne omare cenikZa informativni izračun cene bodoče vgradne omare po meri sicer velja, da zadoščajo vaše okvirne mere prostora (V, Š, G), izbor želenih polnil (iveral, steklo), izbor želenih vodil (pločevina, aluminij, barva, oblika), izbor dodatkov in notranjosti (predali, kravatniki, pasniki, police, košare, hlačniki, palice, izvlečne palice,…), izgled in postavitev notranjosti in do informativne cene lahko pridete brez natančne meritve.

Pogosto do informativne cene lahko pridete tudi preko telefona. Če konfiguracija (sestav) ni prezapleten, če ne gre za mansardne rešitve, če gre za dokaj klasično postavitev, je do cene pravzaprav enostavno priti.

Nobenih kompromisov pri barvah, ročajih in okovjih. Saj naročate pohištvo po meri.

Pri barvah se lahko odločate med široko paleto “navadnih” barv, lakiranih barv, pastelnih barv in barv lesnih vzorcev.

Pri okovjih in ročajih se lahko odločamo za aluminij ali pločevino. Pločevina je cenejša in je praviloma priporočljiva za nižja vrata vgradnih omar. Aluminij je dražji, robustnejši in v več oblikah. Zelo primeren za višja vrata. Pri ročajih in vodilih se lahko odločamo tudi za prečne letvice kadar želimo kombinacijo drsnih vrat recimo polovico v iveralu, polovico pa v steklu.

Kakšno notranjost vgradne omare po meri, izbrati?

Ko razmišljamo o tem kakšna bo notranjost vgradne omare po meri, imejmo v mislih naše potrebe. Lahko si omislimo več vertikalnih prekatov, pri čemer lahko vsakega poljubno opremimo. Enega z obešalnimi palicami, drugega s predali na dnu, košarami za nogavice in spodnje perilo (pri čemer imamo na voljo tudi izbiro različnih mehanizmov za odpiranje in zapiranje predalov (push, pull, mehko zapiranje,..), v tretjega lahko dodamo dodatke (kravatnike, hlačnike, izvlečne police, izvlečne obešalne palice, svetila (tudi senzorska,..)). Ne pozabimo, da nam je prepuščena tudi izbira pri barvi notranjosti omare. Tukaj ponovno lahko uporabimo barve iz barvne palete.

vgradne omare po meriV resnici nam je organizacija notranjosti vgradne omare po meri, popolnoma prepuščena. Od dobavitelja do dobavitelja (mnogokrat pa tudi od nas svetovalcev) je odvisno kakšno notranjost in dodatke proizvajalec omogoča, največkrat pa glede na ponudbo igra pri opremljanju notranjosti največjo vlogo potreba naročnika, kreativnost svetovalca ter izkušnje svetovalca pri tem ali se je s podobnimi željami in potrebami morda že srečal v katerem izmed preteklih svetovanj.

Kako se lotimo izbire in izgleda drsnih vrat?

Pri odločanju o tem kakšna bodo drsna vrata vgradne omare (ki so tudi navzven najbolj vidna) imamo več možnosti. Lahko se odločimo, da bodo vrata samo iz iverala, ali samo iz stekla, ali kombinacija obojega. Lahko so po celotni višini v enem polnilu, lahko se odločimo za prečne letvice in je zgornji del polnila na primer steklo, spodnji pa iveral (ali obratno), lahko je prečnih letvic več (2, 3, 4,…). Vrata lahko oblepimo s fototapetami. Steklena drsna vrata lahko graviramo, peskamo, steklo je lahko kaljeno, lahko pa so  namesto stekla tudi ogledala. Tudi pri njih je izbira večja (zatemnjena, protilomna,..). Ne pozabimo, da imamo tudi pri steklih veliko izbiro barv le teh. Kot rečeno, in kot v vseh drugih detajlih, tudi pri zunanjem izgledu vgradne omare po meri, imamo nešteto opcij.

P.S.: Preko koga in katere vgradne omare po meri izbrati, sem se razpisala tudi tukaj. Naj koristi. :)

...

 

.

Po kliku na gumb boste lahko vnesli v obrazec svoje podatke in mi sporočili, kaj vas zanima in kaj iščete. Pogovor z mano, vas jasno, k ničemur ne obvezuje.

P.S.S.: Tistim, katerim so všeč pohištvene ideje in zamislice, predlagam, da se priklopijo tudi na Furnituretoday.com. Če ste angleško govoreč in občasno zajadrate k njim, se vam lahko utrne kakšna čudovita ideja ali preblisk.

Suzana Magdič

Prijetno dekle, ki ljubi notranje opremljanje in rada dela s svojo ekipo.