Obnova stare hiše

Napisano v: Prenove stanovanj | 0

Opozorilo:

Moje najnovejše objave lahko spremljaš na tej povezavi.

.

.

.

.

.

Za razliko od mojega prispevka Prenova stanovanja, se v tem osredotočam na obnovo stare hiše. Čeprav tudi v prvem lahko najdete, če ne drugo slikce, prenove starejše hiše.

Razlog za prenovo ali adaptacijo stare hiše je največkrat dotrajana oprema, utrujeni gradbeni materiali, nepravilna vgradnja le teh ter energijsko potratna ali nefunkcionalna izraba prostorov. Pogosto se razlog skriva tudi v ne pravi komunikaciji in razvrstitvi prostorov za “‘nove” uporabnike.

Poleg mnogih reči v življenju je odločanje za prenovo stare hiše ali stanovanja najbrž eno izmed najzahtevnejših v življenju. To mi pogosto potrjujejo predvsem ti, ki so že kdaj karkoli majhnega prenavljali in se ukvarjali z raznimi mojstri in obrtniki. Ti občasno kar ne nehajo s postavljanjem vprašanj, ki jih po večini tako ali tako ne razumemo :).

obnova stare hiše
Tloris opreme z elektro inštalacijami

Ni jih malo, ki se lotijo prenove, spoznajo mojstre in svetovalce, prenovijo in svojo Odisejado končajo z mislijo: ”Če bi še enkrat prenavljal, bi naredil čisto drugače.”

Najbrž z drugimi ljudmi, ki so bržčas večji strokovnjaki na svojih področjih. A, kaj, ko to ugotovimo po prenovi :).

Vsi enostavno ne znamo vsega in največkrat najraje delamo to na kar se spoznamo in uživamo ob tem.

Sam sem se lastne prenove lotil kar dvakrat. Takšna osebna izkušnja me je takrat ne samo napolnila z energijo, tudi to, da svetujem drugim in, da izberem pot svetovanja pri adaptacijah, prenovah in oblikovanju, je bila po tem zame, samoumevna.

Le ob pogledu na denarnico sem včasih začutil, da je bolj ‘fit’.

Iz lastnih prenov mi ostajajo v spominu samo še lepe reči. In užitek v bivanju.

Spomnim se tudi profesorice iz študija, ki je govorila, da v Sloveniji vsi vse znamo ter, da je vsak svoj arhitekt. Po svoje se s tem kar strinjam. Ko “prečesavam” Slovenijo po dolgem in počez, niso barve fasad niti tiste, ki bi me motile. Občasno se mi pogled prej ustavi pri obliki stavb, ki ne sodijo v vsako značilno pokrajino. To, da so arhitekti začeli s kričečimi barvami in ravnimi strehami, se mi zdi, da opažam kakšno dobro desetletje in nisem urbanist, da bi proti temu zganjal cirkus ali namenjal svojo dodatno pozornost. A vseeno se mi zdi, da je prav, če je hiša, ki že od nekdaj izhaja iz neke okolice, ne samo barvno, ampak tudi oblikovno stilsko umeščena v prostor in okolico.

obnova stare hiše
Med prenovo in adaptacijo stare hiše

Navijam za vse, ki se spuščate v adaptacijo ali prenovo stare hiše. Držim pesti in čestitam za pogum. Še posebej pri tem, ko se boste srečali z nešteto stavki tipa: “raje podrite in na novo”.

Ni vse za podreti, uničiti in zbrisati.

To, o čemer se pogovarjamo, so zgradili naši predniki. Včasih so vedeli kje so “prave” točke, na katerih mestih je prava energija npr. za postavitev vhoda v hišo in kje naj bo odtok iz kuhinje. Bili so pozorni na strani neba, in še in še.

Vse to stara hiša, že postavljena, ima. Samo prepustimo se toku. “Po sodobno” temu pravimo feng shui – prvinskost, poganstvo, ki izvira še iz predkrščanskih časov.

Morda je vaša hiša stara 100 ali več let. Še posebej zdaj, v dobi odličnih gradbenih materialov se da vse sanirati, izolirati, odpraviti vlago in slabe omete.

Ko smo že pri vlagi. Pogosto vlage ne boste niti našli, kajti vse je postavljeno na pravih tleh. Takšnih, ki ne prepuščajo vodo in ni bilo nikoli poplav.

Za razliko od novih urbanih naselij, kjer pogosto gradnjo diktira pohlep po hitrih zaslužkih z novogradnjami, s cenenimi materiali ter posledično hitro naraščajočo previsoko podtalnico in tako naprej.

Ok. Morda sem malenkost odplaval :).

Zdi se mi, da je kljub tempu, dinamiki in drugačnih časih, vseeno osnova dobre obnove stare hiše, najprej ta, da se z investitorjem, ki je sam pred življenjsko najbolj pomembno odločitvijo – adaptacija stare hiše ali graditi na novo, pošteno pogovori.

Veliko pogovora. Veliko kvalitetnega pogovora.

Pri čemer ne mislim pogovorov in filozofij o dolgosti našega življenja tu na zemlji :).

Tistim, ki so se lotili prenove in pogovore za sabo že imajo, najbrž imajo tudi že izkušnjo o mojstrih, ki nenehno govorijo o dolgoročnosti, trajnosti in podobne. Ostali se boste z njo zagotovo srečali :).

Vzemite na znanje.

Mnogim, ki jim svetujem o prenovi in idejnem konceptu, poskušam med ostalim pojasniti predvsem to, da naj bodo nad svojo odločitvijo o obnovi, ponosni.

Včasih je gradnja nove hiše za razliko od obnove stare hiše, zahtevnejša. Manj predvidljiva. V smislu kakšne obloge, ki jo bo potrebno zamenjati, a tega nismo načrtovali, v smislu potrebne rušitve kakšne stene, a to tudi ni bilo v našem načrtu. Najpogosteje, na žalost, tudi v smislu finančne konstrukcije, ki jo določene spremembe pač za sabo potegnejo. Težko je finančno konstrukcijo do žeblja natančno predvideti pri prenovi.

Po drugi strani, obnova stare hiše, prihrani čas (s tem tudi denar), za nami bo pozitivna izkušnja in komur je mar (vidim pa, da vse večim), z obnovo stare hiše smo za okolje in zanamce naredili ogromno.

Prostoru in okolju, ki je bilo dotrajano, lahko tudi zapuščeno ali neuporabljano, smo vrnili življenje. Ni malo primerov, ko vam bodo čez leta ali prej (odvisno kako se boste hitro z novimi sosedi “ujeli”) le ti priznali, da je njihov največji strah bil koga bodo dobili za sosede. In, da bo njihova soseščina (vaš novi dom) enostavno propadal.

obnova stare hiše
Po prenovi

Predvsem pri tem vidim vlogo  nas, oblikovalcev notranjega in zunanjega bivalnega okolja, ki skupaj s tistimi, ki želijo iz hiše ali stanovanja narediti dom in dobro bivanje.

Načrtujemo in oblikujemo prostor.

Zato mi je pomembno, da najprej prebudim sproščeno debato, zaupanje in pogovor. Brez tega ne gre.

Moram poznati njegove želje, potrebe, kaj mu je všeč in kaj mu ni, ne nazadnje tudi finančni okvir. Iz tega sledi domača naloga zame; udejaniti vse skupaj tako, da se bo v na novo prenovljeni hiši od prvega trenutka dalje počutil doma.

Pri tem, jasno, zelo koristijo  načrti in 3D vizualizacije. Ljudje pač radi vnaprej vidimo kako bo reč zgledala. Še preden odpremo denarnico.

Da ne pozabim: takšni načrti in 3d vizualizacije so odlični usmerjevalci obrtnikov in mojstrov, ki se bodo lotili izvajanja del.

Da se izognemo tistemu, da vsak dela po svoje in da, vsak obrtnik po svoje razume želje in zamisel naročnika. Da ne pride do tega, da moramo komu reči: “no, sicer nisem tako mislil, ampak zdaj tega ne bomo spreminjali. Bo predrago”.

Skrben načrt, 3d vizualizacija, pa ga ni mojstra, ki bi lahko rekel: “jaz sem pa to razumel drugače” :). Mi smo plačnik, torej…

Če sklenem. Pri novogradnji so stroški vnaprej predvidljivi. Da se jih izračunati skoraj na evro natančno ter na žebelj. Obstajajo takšni programi.

Pri obnovi hiše niso.

Je pa lepše, ko si kdaj omejen s prostorom in mu vdahneš nov pogled navzven, novo bivanjsko dimenzijo ter omejiš prostore na smotrne in tiste, ki jih res potrebuješ.

Da ne omenjam, da se pri novogradnji zelo pogosto najde kakšna soba viška, (ki jo sicer uporabimo, jasno), a pomislimo, tudi ta soba ima svojo ceno. Tako za postavitev kot njeno vzdrževanje.

Bodite lepo do naslednjič..

p.s.: A poznate Fine MediaGroup. Njihova rubrika Home Design ima občasno kar drzne ideje.

Rado Trobina

Oblikovalec interjerjev in eksterjerjev, ki ljubi dizajn. Kleše ideje, da postanejo "David".