Kakšen učinek imajo barve v stanovanju?

Kaj lahko dosežemo, če izberemo prave barve v stanovanju? Kako na nas vpliva izbor barv? Čemu se splača posvetiti več pozornosti?

Da so barve v stanovanju pomembne, se najbrž strinja ogromno ljudi. Barve pomembno vplivajo na to, kako nas prostor sprejme. Ali se počutimo prijetno, domače in sproščeno ali pa nam daje hladen in nelagoden občutek. Poleg osnovnih lastnosti barv v stanovanju (sproščenost, domačnost, razigranost (igralnice, otroške sobe), zabavnost, delovni prostor, nevtralne barve (hodniki), lahko z barvami, njihovim kombiniranjem, malenkost domišljije ter poguma, dosežemo še veliko več. Tudi z barvami pohištva (omare, komode, mize, stoli…)

Z nanašanjem svetle ali temne barve na določene stene lahko optično spremenimo dimenzije prostora.

barve v stanovanju
vir: finance.si/Barve v stanovanju

Z uporabo enega tona barve v različnih odtenkih, bomo dosegli, da bo naš prostor oddajal  prefinjeno in umirjeno energijo.

Za uravnotežen, umirjen in urban izgled, bomo barve v stanovanju uporabili tako, da bomo med sabo na pohištvu, stenah in dodatkih uporabili tone, ki ležijo v barvnem krogu druga ob drugi.

Za energičen in živahen dom bomo uporabili komplementarne barve. Takšne, ki si v barvnem krogu stojita nasproti. Takšne barve v stanovanje vnašajo dinamiko in pestrost.

barve v stanovanju
Možnosti izbora barv. vir: instantdesign.si

Največje površine v prostoru, kamor nanašamo barve so prav gotovo stene, stropi in tla. Zato bodimo z nanašanjem  barv tukaj še posebej pozorni.

Lažje bomo prostor »barvno obvladali« in uskladili, če bomo najprej izbrali pohištvo z želenimi barvami in šele nato pobarvali stene. Sicer se nam lahko kar hitro zgodi, da bomo najprej prostoru dali močan značaj s stenami, ki ga bomo kasneje težko uskladili s pohištvom tako, da bo celoten ambient deloval harmonično.

Za prijetno počutje upoštevajmo pri izboru barv v stanovanju tudi dejstvo, koliko in na kakšen način prodira v prostor naravna svetloba. Ni namreč  vseeno, ali bomo opremljali  prostor, ki leži na severni strani stanovanja ali tam, kjer je svetlobe oz. toplote več kot dovolj.  V prostoru na severni strani bomo uporabili bolj tople tone in pomanjkanje topline ter mračnost skušali omiliti tudi na tak način. Na tisti strani, kjer nas bo sonce že nekoliko pregrevalo, bomo uporabili hladnejše in bolj sveže tone.

Preden se torej lotimo opremljanja svojega domovanja, najprej razmislimo o svojih osebnostnih lastnostih oziroma značilnostih in energiji celotne družine in tudi o tem, kako bi želeli, da prostor deluje na nas. Šele nato se lotimo izbire pohištva in uporabimo barve v stanovanju tako, da se bomo v svojem domu resnično počutili doma.

.

.

Po kliku na gumb boste lahko vnesli v obrazec svoje podatke in mi sporočili, kaj vas zanima in kaj iščete. Pogovor z mano, vas jasno, k ničemur ne obvezuje.

.

 .

Suzana Magdič

Prijetno dekle, ki ljubi notranje opremljanje in rada dela s svojo ekipo.